Co je panna cotta?
Panna cotta je sladký dezert, který se skládá ze svaÅ™ené smetany, želatiny, mléka, cukru a závÄ›reÄného pÅ™elivu. PÅ™iÄemž pÅ™eliv může být různý. VýbornÄ› chutná karamel, lesnà ovoce nebo i Äokoláda.Â
Panna cotta je italský dezert, který nÃm může pÅ™ipomÃnat náš Äeský pudink. Panna cotta je vÅ¡ak mnohem lehÄà a hedvábnÄ›jÅ¡Ã.
Panna cotta v překladu znamená: vařená smetana.
Nejasná historie
Pokud se budeme bavit o historii, bude to velmi struÄné. Protože faktem je, že se toho o historii panna cotty moc nevÃ. Vznikla na poÄátku 19. stoletà a to je asi tak vÅ¡e, co jsme vypátrali.
Tento lahodný dezert zvládnou i úplnà zaÄáteÄnÃci.
Recept na nebe v puse, které bude hotové raz dva.
Budete potřebovat:
- 500ml smetany ke Å¡lehánÃ
- 4 plátky želatiny
- 30g cukru
- lžiÄku medu
- vanilkový lusk
- borůvky
Postup:
- želatinu rozpusťte ve studené vodě
- do hrnce vlijte 250ml smetany, cukr, med a dřeň z vanilkového lusku
- pÅ™iveÄte k varu a mÃchejte, aby se smetana nepÅ™ipálila
- poté stáhněte z plotny a směs nechte prochladnout
- ke smÄ›si pÅ™idejte vymaÄkanou želatinu
- želatina se bude pomalu rozpouÅ¡tÄ›t a poté celou smÄ›s v hrnci pÅ™eceÄte
- 250ml smetany uÅ¡lehejte a pÅ™imÃchejte k již hotové smÄ›si
- na závÄ›r pÅ™elijte do sklenÄ›ných mistiÄek a nechte zatuhnout
- pÅ™ed podávánÃm posypte Äerstvými borůvkami a ozdobte lÃsteÄkem máty
- přejeme dobrou chuť
Tip: panna cottu nechte v lednici tuhnout ideálnÄ› pÅ™es noc. Chcete-li si na nà pochutnat dÅ™Ãve, dodržte Äas tuhnutà alespoň 4 hodiny.
Obměny, které si zamilujete
Ani u panna cotty se nemusÃte bát experimentovat. Výše je základnà recept, ale až budete chtÃt potěšit chuÅ¥ové buňky zase jinak, pÅ™idejte napÅ™Ãklad Äekankový sirup, jahodovo-malinový pÅ™eliv, skoÅ™ici, Äokoládu nebo kávu.Â
Tip: panna cottu můžete pÅ™ipravit i bez želatiny. PostaÄÃ, když plátky želatiny nahradÃte vajeÄnými bÃlky.