Panna cotta: luxusní dezert


Co je panna cotta?

Panna cotta je sladký dezert, který se skládá ze svaÅ™ené smetany, želatiny, mléka, cukru a závÄ›reÄného pÅ™elivu. PÅ™iÄemž pÅ™eliv může být různý. VýbornÄ› chutná karamel, lesní ovoce nebo i Äokoláda. 

Panna cotta je italský dezert, který ním může pÅ™ipomínat náš Äeský pudink. Panna cotta je vÅ¡ak mnohem lehÄí a hedvábnÄ›jší.

Panna cotta v překladu znamená: vařená smetana.

Nejasná historie

Pokud se budeme bavit o historii, bude to velmi struÄné. Protože faktem je, že se toho o historii panna cotty moc neví. Vznikla na poÄátku 19. století a to je asi tak vÅ¡e, co jsme vypátrali.

Tento lahodný dezert zvládnou i úplní zaÄáteÄníci.

dezert

Recept na nebe v puse, které bude hotové raz dva.

Budete potřebovat:

  • 500ml smetany ke Å¡lehání
  • 4 plátky želatiny
  • 30g cukru
  • lžiÄku medu
  • vanilkový lusk
  • borůvky

Postup:

  • želatinu rozpusÅ¥te ve studené vodÄ›
  • do hrnce vlijte 250ml smetany, cukr, med a dÅ™eň z vanilkového lusku
  • pÅ™iveÄte k varu a míchejte, aby se smetana nepÅ™ipálila
  • poté stáhnÄ›te z plotny a smÄ›s nechte prochladnout
  • ke smÄ›si pÅ™idejte vymaÄkanou želatinu
  • želatina se bude pomalu rozpouÅ¡tÄ›t a poté celou smÄ›s v hrnci pÅ™eceÄte
  • 250ml smetany uÅ¡lehejte a pÅ™imíchejte k již hotové smÄ›si
  • na závÄ›r pÅ™elijte do sklenÄ›ných mistiÄek a nechte zatuhnout
  • pÅ™ed podáváním posypte Äerstvými borůvkami a ozdobte lísteÄkem máty
  • pÅ™ejeme dobrou chuÅ¥

jahody

Tip: panna cottu nechte v lednici tuhnout ideálnÄ› pÅ™es noc. Chcete-li si na ní pochutnat dříve, dodržte Äas tuhnutí alespoň 4 hodiny.

Obměny, které si zamilujete

Ani u panna cotty se nemusíte bát experimentovat. Výše je základní recept, ale až budete chtít potěšit chuÅ¥ové buňky zase jinak, pÅ™idejte například Äekankový sirup, jahodovo-malinový pÅ™eliv, skoÅ™ici, Äokoládu nebo kávu. 

Tip: panna cottu můžete pÅ™ipravit i bez želatiny. PostaÄí, když plátky želatiny nahradíte vajeÄnými bílky.